Múlt-Jelen-Jövő Teszt

Te hogyan tekintesz a múltadra és hogyan gondolsz a jövődre? Hogyan éled meg ezeket az időperspektívákat a jelenben?

Amikor workshopjainkon a B-oldalra utazunk, előre megfontolt szándékkal csak a jelenre és a jövőre koncentrálunk. Célunk, hogy meglévő erőforrásainkra támaszkodva tudatosan nézzünk egy lehetőségekkel teli jövő felé.

De mi van akkor, ha a múlt negatív emlékei rányomják a bélyegét jelenünkre, s akár a jövőnkről való gondolkodásunkra is? És ha így van, mennyire nyomják rá? Mennyire tér el gondolkoduásunk e tekintetben másokétől, s mi lenne az ideális, ha milyen módon gondolkodnánk a múltunkon és a jövőnkön (persze ha létezik olyan, hogy ideális)?

És miért fontos ez a kérdés egyáltalán?

 

Philip Zimbardo és Rosemary Sword szerint „múltnegatív emlékeink minden egyes nap árnyékot vethetnek gondolkodásunkra, arra, amit látunk és ahogyan érzünk a jelenben, az adott pillanatban, továbbá a jövőről alkotott képünket is befolyásolhatják. (…) A múltnegatív tapasztalatok miatt jelenfatalistává válhatunk, és olyan viselkedésformákat vehetünk fel, amelyeket normális esetben nem, vagy éppen szomorúak leszünk, amikor pedig örülnünk kellene.

Ha múltbeli negatív történések vagy leküzdhetetlennek tűnő jelenbeli helyzetek árnyékában élünk, akkor igen könnyű feladni mindent, kiengedni a kezünkből az időt és azokat az emberi kapcsolatokat, amelyek korábban fontosak voltak. Úgy érezzük, hogy senki sem ért meg bennünket, és hogy senkinek sincsen olyan nehéz élete, mint nekünk.”

Változtatni szerintük úgy lehet, ha a múltnegatív emlékek helyett a múltpozitívokra összpontosítunk, miközben folyamatosan egy fényesebb jövőpozitív felépítésére törekszünk.

A HVG gondozásában magyarul is elérhető Időperspektíva tesztjükből nemcsak azt tudhatod meg, hogy Zimbardo és kutató csapata milyennek gondolják az ideális időperspektívát, de azt is, hogy Te magad hogyan viszonyulsz a múlthoz, a jelenhez és a jövőhöz.

Ha szeretnél erre ránézni, itt tudod kitölteni a tesztet: https://idoperspektivateszt.hu/
Kitöltését követően személyes adat megadása nélkül is láthatod majd a kapott értékeket.

A fenti idézet a HVG kiadásában megjelent Philip Zimbardo – Rosemary Sword: IDŐPERSPEKTÍVA-MÓDSZER A GYAKORLATBAN c. könyvből származik; fordította: Pétersz Tamás
kép: piqsels.com

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük