A választások tétje

Gyerekkorunktól elkezdve számos, az életünket jelentősen befolyásoló döntést hozunk meg. Iskolát, hobbit, karriert, társat választunk, sok esetben saját döntésünk, hogy hány gyereket nevelünk fel, és milyen neveket adunk nekik. Félig-meddig tudatosan választunk értékrendet, ami alapján még politikai pártok mellett is voksolunk, ezáltal is hatást gyakorolva életünkre, és utódaink életére.

Ahogy múlik az idő, e választások egy részét megismételjük: bölcsődét, óvodát, iskolát választunk gyermekeinknek, belefolyunk még első hobbijaik kiválasztásába is, és igyekszünk értékrendjük alakulására is (ahogy ezt szüleink is tették velünk) hatást gyakorolni.

Az igazi tétje e választásainknak valószínűleg evolúciós gyökerű: utódaink, és azok utódainak boldogulását szolgálják, hitünk, értékrendünk, a munkához való hozzáállásunk továbbörökítését, egyszóval minden olyan dolog hosszú távú (életünkön túlmutató) fenntartását, amely számunkra az életet és annak minőségét jelenti.

Talán ezért is van, hogy idővel, túl a gyereknevelésen e választásokra, döntésekre való belső késztetés jelentősen csökken: amikor saját életünk megfelelő indításával már utódainkról is megfelelően gondoskodtunk, és már nem viseljük a továbbörökítés felelősségét tovább, akkor azt érezhetjük, hogy életünk egy fontos szakasza lezárult.

Politikai választásaink révén például az értékrendünk fenntartására hatást gyakorolunk továbbra is, de unokáink nevelésében már egész más minőségben és felelősséggel, sokkal kevésbé veszünk részt.

A biológiai és szellemi továbbörökítés „kényszerét” magunk mögött hagyva életünkben úgy érzékelhetjük, hogy már a választásainknak jóval kisebb a tétje, mint korábban. Vajon mennyire merül fel bennünk, hogy új motivátorokat válasszunk magunknak, és saját magunkkal kapcsolatban továbbra is fel merjük vállalni a fontos döntések meghozatalát? A tét komoly, hiszen ekkor van még az életünkből hátra 30-40 év.

Mi, a B-oldal szószólói hiszünk abban, hogy a minőségi, élvezetes élet melletti döntés, a munkához való viszonyunk újra- és újradefiniálása még ebben a korban is épp olyan fontos hatással van saját életünk mellett a társadalomra, ezen keresztül utódainkra, mint korábbi, életünk egészére még ifjú hévvel meghozott döntéseink. Úgy gondoljuk, hogy figyelmünket magunk felé fordítani ismét, és eltervezni az életpályánk előttünk álló szakaszát éppen olyan fontos döntések és választások sorozata, mint amelyeket életünk első felében, az A-oldalon hoztunk meg.

Workshopjaink résztvevőinek azt segítünk megmutatni, hogy milyen színes palettából választhatnak még az előttük álló időszakra. Reményünk, hogy megérzik azt is, hogy választási lehetőségük valódi, és meglátják, hogy annak számukra mi is a tétje.

Jönnél a következő workshopra? Kattints ide és jelentkezz még ma!

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük